torsdag 8 januari 2015

Utlovat inlägg om kost och mat

Vet inte riktigt hur jag ska börja men kan ju börja med det viktigaste av allt; socker. 
Våra kroppar mår inte bra av socker som dessutom har en tendens att skapa ett rejält beroende. Socker skapar ojämnt blodsocker och man får ett större sug av det när blodsockret börjar dala, man äter en godisbit eller liknande och blodsockret skjuter i höjden snabbt för att inom 1-2 timmar sjunka djupare än det var innan. Vissa människor skapar ett kraftigare beroende än andra, det beror lite på om man har en sk beroendepersonlighet (kan förklara detta i ett senare inlägg). Hamnar man i den onda cirkeln att man tar till socker för att få en "kick", medvetet eller omedvetet, så är det ganska svårt att ta sig ur det. Och man får abstinens!!
Socker har en mängd negativa biverkningar som jag inte tänker gå in på just nu, kan kanske skriva lite djupare om det senare. 
Men för att återgå till maten så finns några grundregler/förhållningssätt som gör stort på vikten och måendet. 
Undvik socker och sockerarter! Det innebär även glykosider mm. Läs innehållsförteckningen på varorna!!
Undvik vitt mjöl, inkl vitt bröd, pasta osv. En hållpunkt är att avstå från allt bröd, förutom grovt knäckebröd som inte innehåller vetemjöl (läs innehållsförteckningen).
Håller man sig till detta och dessutom inte låter det gå för lång tid mellan målen så man hinner bli hungrig har man kommit långt. Rekommenderar 2-3 timmar emellan. 
Tips på hur man kan lägga upp maten för dagen:
Frukost
Havregrynsgröt m tex äppelbitar eller frusna (tinade) bär eller kanel. Och mjölk så klart. En morot till och ett par skivor skinka eller ost är inte fel. Vill man så kan man ha i en äggula i gröten när man gör den så får man en mer mättande gröt som man står sig längre på, riktigt gott faktiskt fast det inte låter så. 
Mellanmål
En frukt eller en liten smoothy på tex 1dl mjölk, 0,5dl youghurt och 0,5dl frusna bär. 
Lunch
Undvik pasta i möjligaste mån, använd små tallrikar för att inte överäta  
Halva tallriken ska vara grönsaker, resterande tallrik ska vara kött/fisk/kyckling (eller motsvarade) ca 2/3 och ris/potatis/bulgur/quinoa 1/3
Håller ni den här fördelningen så kommer ni oxå se skillnad. Om ni inte gillar kalla grönsaker så värm dem, ungsstek eller i micron. Fungerar lika bra varma som kalla. 
Mellanmål 2
Ofta så är man tröttare och mer sliten på eftermiddagen och har lättare att ta till sötsaker och andra saker som är mindre lämpliga. 
Nu är det oxå dags för en frukt eller en smoothy (se ovan) men är du lite extra trött eller behöver energi för att tex träna efter jobbet så booosta smoothyn med 0,5-1 dl havregryn i. Sååå gott!!
Middag
Samma tänk som på lunchen. 

Det här är inte en diet, jag tror inte på dieter, utan ett levnadssätt. Man ska inte äta superstrikt o sen misslyckas och gå upp allt man gått ner. Bättre gå ner långsammare och lära sig ett sunt sätt att leva. Vissa människor kan unna sig något extra en dag i veckan, för mig funkar det inte alls, jag förlorar snabbt kontrollen o hänger mig åt mitt "missbruk". 

Huvudsak gäller att undvika socker, vitt mjöl och smörgåsar. 

Om ni vill så kan jag ge lite insikt på GI-metoden, LCHF, 5:2-dieten mm. 
Meddela så gör jag ett nytt inlägg om det. 

Inga kommentarer: